Toți oamenii își doresc să aibă temperaturi mari în casă, dar există și consecințe. Aerul uscat provoacă leziuni pe mucoasa nasului și vă îmbolnăvește mai repede. Aerul umed și cald contribuie la creșterea riscului alergiilor, informează stirileprotv.ro.
„Am făcut infecție cu adenovirusuri, nu mai fac infecție cu adenovirusuri, dar fac infecție cu rinovirus, fac infecție cu virus gipal, cu orice virus care îmi circulă mie în iarna respectivă, încât la sfârșitul iernii de aia avem acea astenie de primăvară, de aceea aveam rezistența scăzută, pentru că suntem la capătul puterii din punct de vedere imunitar”, explică conferențiar doctor Monica Luminos.
Trebuie să circulați cât mai mult în aer liber, pentru a vă feri de infecții, chiar dacă e frig. În interior, încălzirea centrală presupune uscarea severă a aerului. Astfel, se usucă mucoasa respiratorie și virusurile pătrund direct în sânge. „De aceea, e bine să consumăm multe lichide și în sezonul rece, și în sezonul cald, pentru a hidrata această mucoasă din interior”, precizează Doctor Brândușa Petruțescu.
Cât despre dispozitivele umidificatoare, acestea nu sunt foarte eficiente. „Multe mămici care au bebeluși folosesc așa ceva, dar cresc riscul apariției alergiilor la acarieni și mucegaiuri. Între acariaeni și mucegai chiar există o strânsă legătură, acarienii se hrănesc cu resturi de mucegai și elimină în fecală mucegaiuri, le recirculă”, explică Petruțescu. Un alt sfat pentru cei care nu vor să se îmbolnăvească este să nu usuce hainele în interior. Temperatura din casă nu este indicat să treacă de 21 de grade Celsius. De asemenea, aerisirea se face de cel puțin două ori pe zi.